1. How many ways contents of two variables can be compared?
A. four
B. five
C. six
D. seven
Answer: C

2. The condition A< B is equivalent to which of the following?
A. A> B
B. B= A
C. A? B
D. NOT (B<A)
Answer: D

3. Consider the following statement
IF A< B THEN
Instruction-1
ELSE
Instruction-2
END IF
Which of the following will produce the same result as the above does?
A. IF A= B THEN
Instruction-1
ELSE
Instruction-2
END IF

B. IF B> A THEN
Instruction-2
ELSE
Instruction-1
END IF

C. IF B? A THEN
Instruction-1
ELSE
Instruction-2
END IF

D. IF B< A THEN
Instruction-2
ELSE
Instruction-1
END IF
Answer: D

4. Which of the following exchanges the contents in memory locations X and Y?
A. move Y to X
Move X to Y
B. move X to TEMP
Move Y to X
Move TEMP to Y
Answer: B

5. Boolean algebra (Boolean logic) works with which type of variable (fields)?
A. Fields that represent numeric values
B. Fields that represent textual values
C. Fields that represent Boolean values
D. Fields that represent decimal values
Answer: C

6. What value a Boolean field (variable) can have?
A. Any value
B. Only Textual data
C. Either true or false
D. Only numeric value
Answer: C

7. Which of the following operation or operations can be used in Boolean algebra?
A. NEITHER
B. AND
C. OR
D. NOT
Answer: B, C, D

8. Which of the following is or are Boolean Operators?
A.NEITHER
B. AND
C.OR
D.NOT
Answer: B, C, D

9. When the expression A AND B is true?
A. If A is true and B is true
B. If A is false and B is false
C. Either A is true or B is true
D. Either A is false or B is false
Answer: A

10. NOT A is false __.
A. if A is true
B. if A is false
Answer: A

11. Say a=5 and b=9
Now Consider the Boolean expression NOT (a<b)
This expression evaluates to ________.
A. true
B. false
Answer: B

12. Not (3>5) AND (5>3)
This expression will evaluate to—.
A. true
B. false
Answer: A

13. Which of the following is used to represent the possible values of combinations of conditions?
A. Decision table
B. Truth table
C. Argument table
D. Function table
Answer: B

14. If three are n number of conditions what will be the number of rows of possible combinations in the truth table?
A. n2
B. n*n
C. 2n
D. n/2
Answer: C

15. Two Boolean expressions are equivalent ______.
A. When they have the same values for all combinations of conditions.
B. When they have the same values for any one combination of conditions.
Answer: A

16. Which of the following is compound condition?
A. More than one conditions used in the same subroutine
B. More than one condition that are logically related
C. More than one condition that are combined using Boolean operators
D. None of the above
Answer: C

17. Which of the following is or are true about a condition?
A. It is used to control sub modules from the main module in a program
B. It is used to control a loop
C. It is used to select from among two alternatives for processing
D. It is used to display output of a program
Answer: B, C

18. Which of the following is or are used as input editing techniques?
A. Desk Checking
B. Sequence checking
C. Restricted-value test
D. Counter technique
Answer: B, C

19. What is an error routine?
A. Instructions that causes errors
B. Instructions that prevents errors to occur
C. Instructions that are executed when an error is encountered during processing
D. Suspicious instructions that are skipped during processing
Answer: C

20. If you find a sequence error during processing, which of the following option will be suitable?
A. Display error message and terminate processing
B. Display an error message and wait for the operator and the operator to some corrective action
C. Make a record of the error so that it can be corrected later and continue processing ignoring the error
D. None of the above
Answer: A

21. If you find an invalid input during processing, which of the following option will be suitable?
A. Display error message and terminate processing
B. Display an error message and wait for the operator and the operator to some corrective action
C. Make a record of the error so that it can be corrected later and continue processing ignoring the error
D. None of the above
Answer: B

22. In batch a process where data is stored on a key field (or fields), which type of input editing technique is useful?
A. Desk checking
B. Sequence checking
C. Restricted-value test
D. Counter technique
Answer: B

23. When counter technique can be used?
A. In batch processing where data is stored in a key filed
B. When number of data record to be read be known in advance
C. When number of data is over 10000
D. When data is very few
Answer: B

24. Which is used to plan and document processing that involves complex combinations of conditions?
A. Flow chart
B. Structure Chart
C. HIPO Chart
D. Decision table
Answer: D

25. Which of the following is true for a decision table?
A. It is a tool for identifying and documenting modules in a program
B. It is a tool for showing what happens is a program module
C. It is a tool for planning and documenting processing that involves complex combinations of conditions
D. It is a tool for developing algorithm
Answer: C

26. ______ is best suited to documenting complex decisions involving combinations of conditions.
A. Flow Charts
B. Structure Charts
C. HIPO Charts
D. Decision tables
Answer: D

27. Is the order of rules in a decision table important?
A. Yes
B. No
Answer: B

28. What do we call a situation in which more than one rule of a decision table may be applied for a given combination of condition?
A. Contradiction
B. Confusion
C. Conflict
D. Redundancy
Answer: D

29. A situation in a decision table in which the same combinations lead to different actions is referred to as ____ ____.
A. Contradiction
B. Confusion
C. Conflict
D. Redundancy
Answer: A

30. It is possible to move part of the condition from the condition stub to the condition entries and part of the action from the action stub to the action entries. What do we call such a table?
A. mixed-entry decision table
B. Compound decision table
C. Extended-entry decision table
D. Complex-entry decision table
Answer: C

31. A common requirement of generating business report is inclusion of ___
A. company heading
B. detail line
C. various subtotals as a final total
D. None
Answer: C

32. What do we call the field in input record that is used to sequence the file?
A. Control break
B. Control field
C. Control area
D. Control loop
Answer: B

33. Which field is checked to determine when a subtotal is to be printed?
A. Total field
B. Control field
C. ID field
D. None
Answer: B

34. Where do we use control break situation using control field?
A. In business analysis
B. In printing business report
C. In structure report
D. In structure chart
Answer: B

35. Line printed at the top of the pages of a report is ————.
A. Heading line
B. Final line
C. Detail line
D. None
Answer: A

36. Which of the following is headlining line?
A. A line that contains sales amount for each item.
B. A line that prints subtotal for each item.
C. A lines that final total in the report.
D. A line printed that identifies the contents of each column.
Answer: D

37. In printing report all the input records for an item are grouped together to facilitate printing the item’s total. How this grouping is accomplished?
A. Sorting the input file by control field.
B. Changing the order of the input fields.
C. Checking sequence error in records.
D. None
Answer: A

38. You are using employee files to print pay report and the file sorted in ascending order by employee. In a loop which condition should you say is a control break?
A. When new employee number is equal to the previous employee number.
B. When new employee number is greater than previous employee number.
C. When new employee number is 0.
D. When new employee number is less than previous employee number.
Answer: B

39. What do we call a control break that is encountered when processing the first record in an ordered file?
A. Control field
B. False control break.
C. Page break.
D. Line break.
Answer: B

40. In which of the following tools there is in option for branching?
A. Structured chart.
B. HIPO chart.
C. Flow chart.
D. N-S flow chart
Answer: D

41. Which one does use branching?
A. Conventional flowchart.
B. N-S Flowchart
Answer: B

42. Which is the following is true for a loop structure?
A. One instruction must check the end of the loop.
B. At least one instruction must alter the condition being tested if the is to be terminated.
C. At least one instruction must beak the loop.
D. None.
Answer: B

43. Case structure can be categorized as a ——-
A. Selection structure.
B. Loop structure.
C. Sequence structure
D. None.
Answer: A

44. What do you mean by the term “single spacing”?
A. Printing with no blank lines between report lines.
B. Separating report lines.
C. Printing a blank line between report lines.
D. None.
Answer: A

45. What do you mean by the term “double spacing’?
A. Printing with no blank lines between report lines.
B. Separating report lines.
C. Printing a blank line between report lines.
D. Printing page break.
Answer: B