1. Which NF eliminates transitive dependencies?
A. 1NF
B. 2NF
C. 3NF
D. 4NF
E. 5NF
Answer: C

2. Which NF eliminates cyclic dependencies?
A. 1NF
B. 2NF
C. 3NF
D. 4NF
E. 5NF
Answer: E

3. Which NF eliminates Multi-valued dependencies?
A. 1NF
B. 2NF
C. 3NF
D. 4NF
E. 5NF
Answer: D

4. _____ removes repeating fields by creating a new table where the original and the new table are linked together with a master-detail, one-to-many relationship.
A. 1NF
B. 2NF
C. 3NF
D. 4NF
E. 5NF
Answer: A

5. ____ creates a new table where repeating values (rather than repeating fields) are removed to a new table. The result is many-to-one relationship.
A. 1NF
B. 2NF
C. 3NF
D. 4NF
E. 5NF
Answer:  B

6. __ creates one-to-one relationship.
A. 1NF
B. 2NF
C. Beyond 3NF
D. All of the above
E. None of the above
Answer:  E

7. __ does not only apply to many-to-many but also one-to-many relationship.
A. 1NF
B. 2NF
C. 3NF
D. 4NF
E. 5NF
Answer:  B

8. __ is an ideal form and ultimate or final form of relational database normalization.
A. 1NF
B. 3NF
C. 4NF
D. 5NF
E. BCNF
F. DKNF
Answer:  F

9. Which are called Anomalies?
A.  Insert Anomalies
B. Delete Anomalies
C. Select Anomalies
D. Update Anomalies
Answer: A, B, D

10. In 2nd Normal form we remove repetitive value?
A. True
B. False
Answer:  A

11. In which normal for we separate transitive dependency?
A. 1st NF
B. 2nd NF
C. 3rd NF
D. 4th NF
E. 5th NF
Answer: C

12. In which NF we eliminate Cyclic Dependency?
A. 1st NF
B. 2nd NF
C. 3rd NF
D. 4th NF
E. 5th NF
Answer: E

13. In BCNF a table can have only one Candidate Key?
A. True
B. False
Answer:  A

14. Which NF is the last stage or Normalization?
A. 1st NF
B. 2nd NF
C. 3rd NF
D. BCNF
E. 4th NF
F. 5th NF
G. DKNF
Answer: G

15. If a field contain comma-delimited list then what kind of dependency it is called?
A. Full Functional Dependency
B. Multi-Valued Dependency
Answer:  B

16. If Y = X + 10, which of the following is correct?
A. X is dependent and Y is determinant
B. Y is dependent and X is determinant
C. Z is transitively dependent on X
D. None
Answer: B

17. Examine the table; BOOK (ISBN, Title, Author_id, Author_name) is a table, where ISBN is the primary key. Which one is true?
A. Author_name is full-functionally dependent on ISBN
B. Author_name is transitively dependent on ISBN
C. Author_name is partially dependent on ISBN
D. They have a cyclic dependency
Answer: B

18. _________ and ___________ both attempts to minimize the number of fields in composite keys
A. A.3NF and 4NF
B. B.4NF and 5NF
C. C.2NF and 3NF
D. All
Answer: B

19. __________ eliminates cyclic dependencies.
A. 2nd normal form
B. 3rd normal form
C. 4th normal form
D. 5th normal form
Answer: D

20. In beyond 3nf (easy way) potentially null valued fields are moved into a new table, creating one-to one or zero relation ship
A. True
B. False
Answer: A

21. 5th normal form happens if?
A. Table is in 4th normal form
B. For multi valued dependencies
C. For cyclic dependencies
D. None of above
Answer: A, C

22. Boyce-codd form happens if?
A. Table is in 3th normal form
B. For multi valued dependencies
C. For cyclic dependencies
D. Table can have only one candidate key
E. None of above
Answer: A, D

23. Caused when a record is added to a detail table, with no related record existing in a master table. What is this?
A. Delete anomaly
B. Insert anomaly
C. Update anomaly
Answer: B

24. If X determines Y and Y determines Z then what types of dependency between X and Z?
A. Functional dependency
B. Cyclic Dependency
C. Transitive Dependency
Answer: C

25. 4th normal form happens if?
A. Table is in 3th normal form
B. For multi valued dependencies
C. For cyclic dependencies
D. None of above
Answer: A, B

26. If a field is a comma delimited list or collection of same kind then what of dependency is called?
A. Cyclic dependency
B. Multiple dependency
C. Multi-valued-Dependency
D. Transitive dependency
Answer: BC

27. When Boyce codd Normal form and third normal form are same and one?
A. When there is only one foreign key
B. When there is only one unique key
C. When there is only one candidate key
D. None of above
Answer: C

28. Normalization removes duplication and minimizes redundant chunks of data
A. True
B. False
Answer: A

29. Normalization is not always the best solution.
A. True
B. False
answer: A

30. Normalization is not the____ and_____ of relational database.
A. be-all
B. end-all
C. A & B
D. None
Answer: C

31. Two kinds of anomaly ids available.
A. True
B. False
Answer: B

32. Delete anomaly caused when a record is deleted from a_______
A. Master table
B. Detail table
Answer: A

33. There are _____,______,_______ types of anomaly.
A. Insert anomaly
B. Delete anomaly
C. Update anomaly
D Above All
Answer: D

34. There are _______ kind of dependency.
A. Seven
B. Six
C. Five
D. Three
Answer: A

35. A candidate key is a field/fields that can act as a _______
A. Primary key
B. Foreign key
Answer: A

36. Candidate key also non as ______
A. Potential or permissible key
B. Primary key
Answer: A

37. A collection could be an area of values of the different types.
A. False
B. True
Answer: A

38. Separation of repeated fields in master detail relationship we can use
A. 1 NF
B. 2 NF
C. 3 NF
D. 4 NF
Answer: A

39. Pushing static data into new table we can use
A. 2 NF
B. 1 NF
C. 3 NF
D. 4 NF
Answer: A

40. In many to many relationship we can use 3 NF.
A. True
B. False
Answer: A

41. 1 NF can eliminate repeating groups.
A. True
B. False
Answer: A

42. 3 NF can create a new table to contain any separated field.
A. True
B. False
Answer: A